3.08.2012

Bil vs Tåg

För ett tag sen så läste jag en bok om vardags ekonomi och vad vi egentligen får i lön efter att ha räknat bort pendel-kostnader och bortkastad tid.

Så jag började fundera på om det verkligen var värt att jobba så pass långt bort. Långt är det egenligen inte, bara 23 miles (37 km), men det tar en viss tid. Särskilt i rusningtrafik.

Nu åker jag ju aldrig bil till jobbet, utan cykel och tåg. Men jag tyckte ändå det kunde vara lite kul att kalkylera skillnadspriset på vad det kostar att pendla och vad det skulle kosta med bensin (som just nu är uppe i $4.12/gallon-- för den billigaste!).

Enligt Sacramento Public Transits Commuter Calculator så sparar jag ungefär $600 i månaden på att åka transit istället för att betala för bensin/bilslitage. Det blir $7150 om året det, inte illa. Jag sparar också tid. Även fast det tar lite längre tid än det skulle göra att bila, så kan jag läsa och njuta av tiden när jag åker tåg istället för att sura i bilköer.

Det skulle ju såklart hjälpa om jag bara kunde cykla till jobbet. Men som det är nu så får jag gratisbiljetter av folk som hoppar av där jag går på (deras biljetter är såna som är giltiga till en viss tid istället för bara en resa). Ration (jo, jag håller koll) är just nu 1:3. För varje jag betalar får jag 3 gratis. Så om jag lägger i det i kalkyleringarna, så sparar jag en extra 37.50 i månaden. Det är 450 till om året :)

Så klapp på axeln till mig. För att jag sparar pengar och minskar avgaser!

Inga kommentarer: