1.29.2011

Meditation: lektion 3

Igår kändes meditation sjukt bra. Jag lyckades fokusera bort en domnande fot och tömma hjärnan i en liten stund. 20 minuter satt jag stilla. Shifu gav mig goda ord. Ska försöka ta 5 minuter av varje dag (ska inte vara så svårt...) och sitta ner och meditations-träna.

Innan varje föreläsning får vi en hand-out som har några frågor på den. Så jag tänkte att skriva ner mina svar i ett inlägg skulle göra så att jag faktiskt funderar på saker och ting. so here it goes:

The Principle of Causality: Alla saker och ting finns tack vare de rätta händelserna och förutsättningarna.

Karma: Karma är våra handlingar. Om man gör goda handlingar i livet så kommer man få godhet i livet. Och gör man dåliga så kommer ens framtid bli reflekterad i det ljuset.

Varför ska vi inte banna andra för vad som händer oss: För att vi har kontroll över våra egna liv. Ingen annan kan bestämma hur vi ska tycka och tänka och känna, utan vi har full kontroll och kan välja hur vi ska tackla situationer och händelser.

Är det orättvist att alla är satta till världen med olika förutsättningar? Lite tycker jag. Men man har ju ändå förutsättningarna för att ta kontroll över sig själv och göra det bästa av alla situationer. Även om man har dåliga förutsättningar behöver kan man fortfarande vara mentalt lycklig och ha kontroll över sina egna händelser. Orättvisa måste ju få finnas, annars skulle rättvisa inte finnas.

Om alla händelser beror på previous causes, är inte våra liv deterministiska? Om framtiden beror på previous causes så måste ju den vara obestämbar eftersom att man kan själv bestämma förutsättningarna i nuet. Förändrar man något så förändras ens väg i framtiden.

Vi pratade mycket om ens egna handlingar, och en av övningarna under veckan var att examinera sina egna handlingar och förändra sina vanor. Så idag har jag försökt att reagera annorlunda på dumma bilister. Istället för att svära och fnysa åt dom så har jag försökt att reagera med lugn. Det är inte det lättaste...

1 kommentar:

Hilma sa...

Hej Mickis!

Bebben är "datumsatt" till den 1a april, men oftast går man ju över nån vecka eller två som förstföderska så vi får väl se. men en vår-bebis blir det iaf. :)